Lær din mad at kende!

  • af

Din krop har brug for energi, som kommer fra kalorierne i din mad.
Vi spiser mad hver dag, flere gange om dagen, men hvor mange kalorier/energi indeholder vores mad, og hvorfor bør du sætte dig ind i det?

Kalorier er kroppens brændstof, din krop skal bruge kalorier/brændstof til at funger optimalt og holde sig rask.
I mit forgående blogpost har du læst om kulhydrater, protein og fedt så nu er det tid til at lære meget mere om vores mad og hvordan du vælge de rigtige fødevarer.

Når man ønsker mere sundhed i hverdagen, balance og vægttab er det vigtigt at sætte sig ind i hvad de forskellige fødevarer indeholder. På den måde kan du tage de helt rigtige valg!

10 hurtige mellemmåltider

Klik her for at få dem tilsendt


Sådan sparer du let på dine daglige kalorier 

Hvis du får forståelse for dine dagligvarer kan du hurtigt bytte dine helt almindelige fødevarer ud med tilsvarende fødevarer med mindre kalorier. På den måde sparer du på dit daglige kalorie indtag og på sigt vil du tabe dig uden at gå ned i mængden af mad du spiser.

Se listen over de mest almindelige fødevarer her og få et hurtigt overblik over hvordan du kan bytte dine dagligvarer ud.

Få det hurtige overblik
Hvis du vil have et overblik over nogle af dine yndlings fødevarer kan du tjekke de fleste her https://gratiskalorietabel.dk/

De sundeste fødevarer (Fuldkornmærket, nøglehulsmærket og easis mærket)

Hvad betyder de forskellige fødevarer mærkninger og logoer vi har.

Fødevarer med Nøglehulsmærket

Fødevarer med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre, derfor gør Nøglehullet det nemt at vælge sundere og følge de officielle kostråd i hverdagen.

  • Spar på fedt.
  • Spar på sukker.
  • Spar på salt.
  • Spis flere kostfibre og fuldkorn.

Læs mere om nøglehulsmærket her https://altomkost.dk/noeglehullet/

Fødevarer med Fuldkornsmærket

Fuldkornsmærlet sikrer dig en vare med masser af fuldkorn. Det betyder, at alle kornets dele er med, også kim og skaldele, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.
Fuldkorn kan være helt, knækket eller malet til mel, men uanset formalingsgraden rummer det stadig alle de vigtige næringsstoffer, som et korn består af.Herudover stiller fuldkornsmørket krav til indholdet af fedt, sukker, salt og kostfibre i produkterne.Læs alt om fuldkornsmærket her https://fuldkorn.dk/

Fødevarer med Easis logoet

Produkter uden tilsat sukker, uden at gå på kompromis med den gode smag. I de produkter hvor det er muligt er der desuden tilsat proteiner og kostfibre samt reduceret fedtindholdet. Sukkerfri produkter indeholder op til 50% færre kalorier end de traditionelle fødevarer med sukker.

Se alle de lækre produkter her Easis.dk

Lær at læs din varedeklaration

Få et hurtigt overblik over hvad din fødevare indeholder, det gør du ved at vende dit produkt om og finde varedeklarationen. Ofte er noget af det første du lægger mærke til på bagsiden
Ingredienslisten. Den første ingrediens på listen, er den, der er mest af i madvaren. Næste ingrediens er der næstmest af og så videre. Når ingredienser er fremhævet med fed skrift eller store bogstaver, er det de allergener der kan være i produktet. Det kan f.eks. være mælk, æg, nødder og hvedemel. Allergener er de ingredienser, der typisk kan give allergiske reaktioner, disse skal du selvfølgeligt kun tænke på hvis du har en allergi.

De fleste af os har også hørt om E-numre. Men hvordan spotter du dem på dit produkt?

Tilsætningsstoffer står også i ingredienslisten. De kan være naturlige eller kemisk fremstillet, de giver maden farve, smag og konsistens.
Her finder du en hel liste over de tilsætningsstoffer der er E-numre: Kend dine tilsætningsstoffer

Brug din indkøbsguide og forbedrer din sundhed!

Næringsindholdet fortæller dig om sukker, fedt og protein i din mad.
Energiindholdet/kalorierne i din mad står skrevet i næringsdeklarationen. Her kan du også læse, hvordan fordelingen af fedt, protein og kulhydrat er samt hvor meget sukker dit produkt indeholder. Du kan se i din indkøbsguide hvordan du vælge de bedste produkter ved at kigge på fedt og kostfiber indholdet.

Her vil jeg vise dig hvordan du let kan læse på dit produkt

På billedet ser du et rugbrød hvor pilene peger på de to ting du altid skal kigge efter i et rugbrød, fedt og kostfibre for at sikre dig det bedste valg. Du kan se på din indkøbsguide at et rugbrød mindst skal indeholde 8 g kostfibre og max 7 g fedt.

Når du finder et produkt du godt kunne tænke dig så prøv at brug 2 minutter på at vænne produktet om og tjek om indholdet lever op til indkøbsguidens næringskrav. Når produktet gør er du altid sikker på at få et rigtigt sundt og godt produkt med hjem.

Hent din gratis indkøbsguide her